Her blogger jeg om hele prosessen fra idé til vekst og suksess. Vi starter med å ta for oss etableringsprosessen, fra forretningsidé til opprettelse av nødvendige funksjoner, oppstart, utvikling, generell drift og vekst. Bloggen er basert på flere bøker, hvor de aktuelle bøkene kilderefereres til i de gjeldende blogginnlegg.
YouTube for videohosting og søkesynlighet
Både i Norge, og ellers i verden har Youtube lenge vært, og er fortsatt det nest største nettstedet totalt sett. Det er bare Google som er større. (Google eier forøvrig også YouTube).
Fordi så mange søker etter informasjon på YouTube, i tillegg til eller i stedet for på Google, så er også Youtube en vesentlig del av en organisk synlighetsstrategi. Ønsker man optimal synlighet så bør man produsere og distribuere videoer, og det gjøres gjerne gjennom sin egen videokanal på Youtube. Videoinnhold har blitt en svært viktig komponent, både av markedsføring på Facebook og av synlighetsbygging generelt. For all informasjon som det er enklere for bruker å få demonstrert fremfor omtalt, burde video alltid være et naturlig førstevalg.
Det at bedriften har videoer liggende ute på Youtube, bør derimot ikke erstatte at de brukes på bedriftens eget nettsted. De bør også ligge her, gjerne som innebygde videoer driftet fra Youtube, og med fordel også gjerne på Facebook som direkte opplastinger der.
Dere kan også velge å legge ut videoene på andre plattformer som f.eks Vimeo, men Google vil rangerer videoer som er publisert på YouTube høyere enn videoer på andre video plattformer. Nettopp derfor lønner det seg å legge ut videoen på Youtube.
Hvordan få en video til å ranke høyt på Google?
- Alfa Omega i søkemotoroptimalisering er søkeord. Bruk for eksempel AdWords Keyword Planner for å finne forslag til søkeord og Google Trends for å se hva det blir søkt etter for tiden. Noter deg ned ett eller to søkeord og bruk de både i tittelen og i beskrivelsen av videoen – og i filnavnet. Søkemotorene søker nemlig også gjennom ordene som brukes i navnet på filen du laster opp. Derfor bør det viktigste søkeordet også inkluderes i filnavnet. N.B: Husk å bruk bindestrek mellom ordene slik at de kan bli fanget opp under søk.
- I tittelen plasserer du det viktigste søkeordet tidlig, og tittelen bør være 60 tegn eller mindre. Unngå overbruk av søkeord i tittelen (for eksempel flere gjentakelser av et søkerord), dette er imot YouTube sine retningslinjer og vil straffe deg fremfor å være til, hjelp. Hold deg gjerne til maks to eller tre søkeord i en tittel på 10-12 ord. YouTube liker titler som er naturlige!
- I beskrivelsen bør innholdet i videoen forklares med et naturlig språk, på samme måte som med tittelen. Bruk de viktigste søkeordene i starten av beskrivelsen, men unngå også her å legge til for mange søkeord. Husk at YouTube viser kun de første 157 tegnene av beskrivelsen, skriv derfor det viktigste innenfor 157 tegn.
- Bruk «etiketter». Dette er «hashtags», og kan sammenliknes med hashtags på Instagram. Disse er klikkbare og gjør at det søkes etter alle ordrene/videoen som har denne etiketten. N.B: Bruk kun hashtags som er relatert til videoen din, og maks 15 stykker.
- Lag undertekster og automatisk teksting. YouTube rangerer også etter søkeord i undertekstingen og i automatisk transkribering som YouTube lager selv. Det vil si at om det snakkes i videoen, lønner det seg å høyt og tydelig si et par av søkeordene. Du bør også lage undertekster når du redigerer videoen. Det gjøres ved å velge «cc teksting» under redigering, og teksten kan da manuelt skrives inn.
- Valg av format og lengde. YouTube prioriterer 360° videoer og direkte sendinger og belønner disse med høy synlighet. Videre er lengden på video et viktig hensyn å ta. YouTube registrerer ikke visninger av videoer dersom seertiden er under 30 sekunder, den bør derfor minimum være lenger enn dette. Klarer du å generere godt innhold fra start til slutt gjennom en lang video, er det helt klart å foretrekke. Youtube verdsetter videoene seeren bruker mest tid på, som vil si at en lang video som blir sett fra start til slutt blir av YouTube rangert høyere enn en kortere video.
- Skaff engasjement! Youtube foretrekker videoer som likes og kommenteres. Engasjer derfor publikum for å sanke likes og kommentarer. Det kan du gjøre ved for eksempel å stille spørsmål, ha konkurranser, og ellers generelt oppfordre til deling av videoen via sosiale medier.
- Til slutt, analyser! Når videoen er lastet opp, fortsetter arbeidet. Følg med på analysen som YouTube generer for deg. Er det økning eller dropp i antall visninger? Dette kan fortelle noe om bruken av feil eller riktige søkeord. Vurder å bytte tittel eller søkeord og analyser på nytt. Eventuelt kan du laste opp videoen på nytt med et helt annet navn og andre søkeord.
Øvelse gjør mester!

Kilder:
«Digital Markedsføring og Kommunikasjon» – Nina Furu