Her blogger jeg om hele prosessen fra idé til vekst og suksess. Vi starter med å ta for oss etableringsprosessen, fra forretningsidé til opprettelse av nødvendige funksjoner, oppstart, utvikling, generell drift og vekst. Bloggen er basert på flere bøker, hvor de aktuelle bøkene kilderefereres til i de gjeldende blogginnlegg.

E-post-markedsføring aka Nyhetsbrev

E-post er en gammel digital tjeneste som faktisk stammer fra tiden før websider og senere sosiale medier eksisterte. E-post som tjeneste og markedsføringskanal har fått en renessanse fra 2020 og utover, i og med at stadig flere bedrifter erfarer verdien av eide kanaler. Dette til tross for at mange spådde at e-posten ville lide en snarlig død da sosiale medier vokste frem.

Alle som bruker webanalyse og måler effekten av sine tiltak, vet at e-post-markedsføring og nyhetsbrev er kanaler som jevnlig genererer store mengder trafikk til bedriftens landingssider I tillegg er e-post en kanal som driver direkte salg; forutsigbart og i store kvanta – selv om omfanget selvfølgelig avhenger av hvor mange e-postadresser man har på e-post-listen.

nyhetsbrev

Slik samler du inn e-post adresser – N.B Husk GDPR!

Før bedriften kan sende ut e-post til som markedsføring, såkalte nyhetsbrev, så må det foreligge en liste med kontakter (e-post-adresser). Å Jobbe med å bygge bedriftens e-postlister er en viktig prosess knyttet til e-postmarkedsføring. Nyhetsbrev kan absolutt ikke sendes til «hvem som helst».

Du kan markedsføre deg mot eksisterende kunder uten et eget samtykke gitt at kunden alltid har en enkel og gebyrfri» mulighet til å melde seg av i nyhetsbrevet, og du samler ikke inn sensitive eller ulovlige opplysninger. Du må også vurdere hva som kan regnes som en eksisterende kunde i din bransje og dokumentere slike vurderinger.

Utover de som kan regnes som eksisterende kunder i henhold til avsnittet over, så må bedriften «samle» inn e-post adresser. Dette kan gjøres ved «skjemaer» på nettsiden, eller gjennom sosiale-medier som Facebook, og Instagram. Her er det viktig at bedriften samler inn nye e-post adresser på en måte som tilfredsstiller kravene til den nye personvernloven.

Den 20. juli 2018 trådte den nye personvernloven (GDPR – General Data Protection Regulation) i kraft i Norge. Dette betyr at det er visse regler som må følges når det kommer til hvordan e-poster til en nyhetsbrevliste for bedriften kan samles inn. Her er de viktigste punktene:

  • En av de viktige prinsippene ved den nye personvernloven er at man skal ha samtykke. Samtykket må gis aktivt og uten intensiv. Dette betyr at vi -ikke- kan lokke kunden med å for eksempel si: «Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få 100,- i avslag», men det vi derimot kan si er «Meld deg på vårt nyhetsbrev og du holder deg oppdatert på kampanjer og nyheter». I tillegg må det være både en «Ja» mulighet, og en «Nei» mulighet, typisk i form av avkrysningsbokser.
  • I skjema for påmelding av nyhetsbrev, må vi tenke på hva vi faktisk trenger av kunden. Ofte kan svaret på det være: bare en e-postadresse, og ikke personlig informasjon som for eksempel personens adresse. Be bare om det du faktisk trenger av kunden.
  • Legg alltid en link til deres personvernerklæring tilgjengelig i alle skjema hvor det innhentes personopplysninger, også i skjema for å melde seg på nyhetsbrev.
  • Som nevnt ved eksisterende kundeforhold, må det alltid være mulig og relativt enkelt å melde seg av nyhetsbrev. Dette gjelder selvsagt både eksisterende kundeforhold, så vel som nye kontakter på e-post listen. Det kan altså ikke understrekes nok: Hvis kunden får nyhetsbrev på e-post, må vedkommende ha mulighet til å melde seg av i hvert enkelt nyhetsbrev.

Hvordan lage og sende nyhetsbrev?

Det finnes en rekke programmer for utvikling og utforming av nyhetsbrev, og vi (gjennom LuxusHair) har ca 10 års erfaring med Mailchimp som program for utsending av nyhetsbrev, og Stripo.email, som er en tjeneste for «nyhetsbrevmaler». Stripo gjør det veldig enkelt å utforme lekre nyhetsbrev til ethvert formål, og malen eksporteres like enkelt inn i Mailchimp. Stripo har støtte for eksport av malfil til titalls kjente program for nyhetsbrev. Begge disse krever betaling, men er vel verdt pengene, spesielt om du ikke har mye erfaring med nyhetsbrev fra tidligere.

Ulike typer nyhetsbrev – hvilke passer best?

Hvilke typer nyhetsbrev som passer best er helt avhengig av hva ditt firma ønsker å formidle, eller rett og slett – hva er kundene dine opptatt av? Noen eksempler for ulike typer her er: Nyheter og oppdateringer fra selskapet, informasjonsartikler, produktinformasjon, salg/kampanjer, eller spørreundersøkelser for å nevne noe.

Når skal du sende nyhetsbrevet?

Sender vi ut tilbud/kampanjer svarer over 85% at de vil motta dem minst månedlig, mens litt over 60 prosent vil ha dem minst ukentlig. Dette kan bli brukt som et utgangspunkt, men følg med. Opplever dere en periode mye avmeldinger, kan det tyde på at nyhetsbrev sendes for ofte.

Tidspunkt: Det er anbefalt å prøve ut forskjellige tidspunkt (dag/dato/klokkeslett), og analyser hva som fungerer best. På generelt grunnlag er tirsdag vanligvis den best dagen, etterfulgt av torsdag, etterfulgt av onsdag. Lørdag og søndag scorer lavest på åpningsrate, men konverterer desto bedre når e-posten først blir åpnet. Dette er selvsagt også noe individuelt, avhengig av hvilken sjanger bedriften opererer i.

Kilder:
«Digital Markedsføring og Kommunikasjon» – Nina Furu

Les også: