Her blogger jeg om hele prosessen fra idé til vekst og suksess. Vi starter med å ta for oss etableringsprosessen, fra forretningsidé til opprettelse av nødvendige funksjoner, oppstart, utvikling, generell drift og vekst. Bloggen er basert på flere bøker, hvor de aktuelle bøkene kilderefereres til i de gjeldende blogginnlegg.
Hvorfor bør bedriften ha en blogg?
Noen selskaper ser på bloggen sin som en kommunikasjonskanal som informerer om nyansettelser eller når noe skjer hos selskapet, mens andre har en blogg med den hovedhensikt å få bedriften mer synlig. Med andre ord, skriver man enten et blogginnlegg fordi man ønsker å kommunisere noe som man mener er viktig for kundene, eller man har et viktig område for bedriften hvor man ikke er synlig nok på Google. Ofte er årsaken at de vanlige statiske sidene på websiden ikke er gode eller omfattende nok for å få de plasseringene på Google som man ønsker. Dette kan også ofte forsterkes av for lav domeneautoritet.
Når man jobber for å bli mer synlig på Google, er det smart og egentlig strengt tatt nødvendig med en bloggflate som kan brukes til artikler og innlegg om ellers ikke nødvendigvis passer inn i bedriftens normale webside-struktur.
En slik flate kan være på bedriftens egen hjemmeside (og bør absolutt helst være det, gitt at denne har en teknisk plattform som gir tilstrekkelig synlighet), eller den kan være på et eget domene, altså på en annen separat webside og webadresse. En blogg trenger ikke nødvendgivis ha et veldig personlig eller privat preg, men den trenger å ha rom forfaglig informasjon som ikke handler om enkeltprodukter eller bedriften som sådan.

Blogg som sterkt SEO-virkemiddel
Det er faktisk mange som fortsatt tenker «Rosablogg» når de hører ordet «Blogg».
En bedriftsblogg er derimot noe helt annet. Blogg er et ekstremt viktig virkemiddel når det kommer til SEO (Søkemotoroptimalisering). Ofte er det nettopp blogger som får de beste plassene på Google. Det å skrive informative korte oppdateringer er bra for å informere kunder om hva som skjer i selskapet, men for å få innleggene deres inn i en SEO-strategi kreves det litt mer innsats. For å nå målet om å komme høyt i Google-søk gjennom arbeid med SEO, er det anbefalt at innholdet du fyller bloggen med er skreddersydd, og at du på forhånd har en nøye gjennomtenkt SEO-strategi planlagt på forhånd.
Noe av det viktigste er å klare å kombinere det å skrive en god og lengre tekst som belyser relevante temaer, samtidig som det er temaer folk gjerne «Googler» (spør Google om). Slik kan man relativt enkelt «vinne» svært gode plasseringer på Google med lengre søkestrenger. En lenger søkestreng, vil si at det som skrives inn i søkefeltet i Google er med mange tegn fremfor få, typisk 15-30 tegn. Et eksempel kan være: «Hvordan starter jeg nettbutikk?».
Grunnleggende tips for arbeid med SEO i blogg-sammenheng:
- Hva er deres viktigste forretningsområder?
- Gjør en nøkkelordanalyse. Hva søker folk etter innenfor deres forretningsområde?
- Hvilke relevante konkurrenter stjeler de beste plassene på Google i dag?
- Hva er det/de viktigste forretningsområdene for deg?
- Skriv artikler med langt, godt og relevant innhold
- Kombiner nøkkelord innenfor forretningsområdet med en lenger søkestreng, og gjerne med andre relevante nøkkelord
- Se hvordan konkurrentene deres gjør det, og gjør det enda bedre!
- Innholdet i Title tag, metabeskrivelse, overskrift (H1) og ingress er svært viktig!
- Bruk gjerne bilder og videoer i artikler/innlegg
- Oppdater bloggen jevnlig. Google elsker godt relevant innhold og websider som oppdateres jevnlig. En pekepinn her er at det er anbefalt med minst 4-5 artikler i måneden.
Gjenbruk blogginnlegg!
Innholdet i en blogg er ikke bare et viktig virkemiddel i SEO, men kan også gjenbrukes ved at det deles i sosiale medier, i Google My Business og med fordel publiseres i nyhetsbrev med lenke til innholdet på websiden.
Når man har skrevet et blogginnlegg så bør det altså gjenbrukes på flest mulig måter. Lag gjerne kortere versjoner av blogginnlegget, del det på sosiale medier som på Facebook og Instagram og bruk det også for eksempel i annonser i tillegg.
Har bedriften deres en blogg?
Kilder:
«Digital Markedsføring og Kommunikasjon» – Nina Furu